האטה-יוגה נולדה הודות לחסידי נטחה. כנראה יוגים של זרם הנתחה תוך שימוש של שיטות יוגה וצורות טנטרה שהיו מפותחות אז הצליחו לסנתז את הידע והניסיון שלהם וכך נתנו לעולם את המדע המעשי של התפתחות הרוחנית. לאולם לא היה בהודו חסך בקדושים, חכמים,מורים ורפורמאטורים –אבל למרות זאת זאת, הופעתה של האטה-יוגה זה אירוע חשוב מאוד בהיסטוריה התרבותית של הודו. יעילה ואפקטיבית הפכה האטה- יוגה לשיטה העיקרית גם בנתחה-יוגה  וגם בזרמים רבים אחרים ביוגה. להאטה-יוגה מייחסים הרבה תכונות נפלאות . יש הרואים בה תרופה לריפוי המחלות ויש הרואים בה צורה בלעדית כשלהי של מגיה וכישוף. ויתכן שיש בזה צדק. בזמנים שונים יוגים של נתחה-סאמפרדייה הראו לעולם כל מיני ניסים , אך הישגים כאלו מעולם לא נחשבו כמטרה ,אלא רק תופעת לוואי של בשיטה. האטה -יוגה הייתה ונשארה שיטה של שיפור הרוחני .היא אוניברסאלית וללא הגבלות של השתייכות הדתית או לאומית .

האטה -יוגה כשיטה של  המשמעת הפיזית והנפשית מבוססת אל עקרון ריאת העולם כמושתת על שני כוחות – חוסר תנועה ותנועה. חוסר תנועה מוגדר כקביעות וטרנסצנדנטיות – שיווה בשפת נתחה  והתנועה  — זהו אותו מגוון אפשרויות שדרכם טרנסצנדנטיות בא לידי ביטוי או שאקטי בשפת נתחים .כל השינויים ביקום הם תוצאת  האינטראקציה של קטבים הללו. ההיסטוריה של היקום מורכבת מחורבן ותקופות התאוששות לאחר מכן . היווצרותם של  גלקסיות וכוכבי לכת חדשים, שינויי האקלים בתקופות שונות של זמן, שינוי צורות  חיים, שינויי המציאות ההיסטורית – כול זה  מדגישים  קביעות וחזרה מתמדת של התהליכים האלה ביקום. תוך כדי לימוד של תופעות האלה חכמי קדם הגיעו למסקנה שחיי אדם נמצאים איתם בקשר אדוק . כל עוד האדם נמצא תחת השפעה של שאקטי, הוא סובל מתלותיות ומוגבלות, אבל לעולם  השאיפה טבעית שלו היא השלמות והשלווה . הוא כל הזמן מחפש הרמוניה עם עצמו ועם העולם שמסביבו. דווקא האיזון של שיווה שאקטי נותן לאנשים סיפוק ומודעות הקיום ומעלה את הפוטנציאל של החיים ופותח את טרנסצנדנטלית של ה»אני» הנטוע בבסיסו מלידה . יוגים של ימי קדם הבינו שאדם הוא מבנה פסיכו-פיזי המורכב מהתבטאויות של מגוון רב של תכונות ומצבים  אנרגטיים ומבנה זה היא העתק מדויק של היקום. לכן, כדי להבין את החוקים שעל פיהם היקום מתפתח ומקיים הרמוניה, יש צורך לחקור לשלוט  על הכוחות שפועלים בגוף. לאור ניסיון רב נטחה –יוגים ידעו שניסיונות לשליטה בגוף ונפש לא מיומנים עלולים לגרום לאי- שקט רב יותר. הם פיתחו מערכת אשר מבוססת על העיקרון של איחוד הפעילות של שני כוחות קוטביים . תהליך זה מתאפשר באמצעות מערכת  הערוצים המופצת בכל רחבי הגוף ה»עדין» הנקראים נאדי (nadi ) .

 בטקסטים העתיקים מוזכרים מספרים שונים של הערוצים האלה ,אך שימוש העיקרי הוא בשלושה . שני הראשונים הם : אידה ( (ida (ערוץ שדרכו מבוקרת  פעילות מנטאלית) ופינגלה Pingala) ) —  (ערוץ השולט על כוח החיות )

לפעילותם של שני הערוצים האלה יש השפעה קבועה על כל ההיבטים של הקיום האנושיים . תפקוד חלק של כל המערכות בגוף ושליטה על הגוף העדין מחוברים באופן הדוק עם פעילות מאוזנת של אידה (ida) ופינגלה ( pingala)

במילים אחרות – תפקוד יעיל של שני הערוצים הנ»ל שומר על הבריאות הגופני ומאפשר לתודעה להיפתח לחוויות הנשגבות יותר. פעילותם והאיזון של שני ערוצים האלה  מוביל לגילוי של הערוץ השלישי, המכונה סושומנה (sushumna ) . בערוץ זה מתרחש ערבוב של אנרגיה המטלית עם אנרגיית החיות והתהליך הזה מהווה ביטוי לנקודת ההתחלה  של ההיבט  הטרנסצנדנטלי  וזאת נקודת המוצא להתפתחות התודעה . למעשה, זוהי המטרה העיקרית של האטה-יוגה . להאטה-יוגה מקור מדעי רחב  המבוסס על ידע מקיף אודות האדם . הרעיון הבסיסי של האטה –יוגה הוא שליטה באנרגיה שדרכה ניתן להשפיע על נפש. ישנה השפעה הדדית של האנרגיה והנפש ומצב של כל אחד מהם מקרין על מצבה של השנייה. לכן, על מנת לרסן את התודעה, האטה-יוגה היא היעילה ביותר, משום שניהול האנרגיה מאפשרי השפעה ישירה  על הנפש כדי להכין את התודעה למדיטציה. לכן הגישה זו הדגישה את הצורך בלפתח ארסנל גדול של שיטות הקשורות לפעילות הגוף הפיזי , הגוף ה»עדין» והנפש. לכל השיטות יש בסיס מקיף שמבוסס על ריאת עולם מפותחת אודות מבנה היקום והאדם. בתור שיטות של השפעה ישירה על הגוף והתודעה הודגשו תרגולים של שאטקרמות (shatkarma) , אסאנות , פרנאימה ופרטיאהרה (pratyahara ) ש לציין כי תרגול האטה — יוגה דורש בהתחילה פיקוח של המורה המכיר את הדקויות של כל התהליך בכל שלביו. חשוב גם להבין שאין ולא יכולה להיות עקביות כלשהי בלימוד השימוש של השיטות השונות בנפרד. כולם נמצאים בשימוש ביחד ומתפתחים תוך כדי הלימוד והשימוש לצורותיהם המפותחות יותר.שיטת של שאטקרמה – שש פעולות הטיהור  — מאפשרת להתחיל לטהר את  הגוף ואת התודעה.ישנו סיקור נרחב של שאטקרמות בטקסטים , אבל חשוב להבין שיישומם רלוונטי רק בנקודת זמן מסיימת או על-פי המלצתו של הגורו. ביצוע שאטקרמות העוזרות לסילוק חומרי פסולת מהגוף , נועד לניקוי והכנת חלל הבטן ואת דרכי הנשימה .סוגים מסוימים של שאטקרמות הן שיטות התחלתיות לריכוז התודעה. ובקיצור – כל אלה הן השיטות הבסיסיות להכנה של הגוף והתודעה לשיטות המפותחות והעמוקות יותר של שיפור העצמי . במובן רחב, אסאנה ופראניאמה יכולים להגדיל את כמות האנרגיה בגוף ולקחת אותה תחת שליטה . תרגול של אסאנות ופרנאיימות מסיר «חסמים» שנוצרו בגוף הפיזי ובגוף ה»עדין»

ודבר נותן יתרון בשליטה על פעילות והאיזון של האנרגיה הזורמת בערוצים. פירוש המילה אסאנה  — מצב יציב . כלומר, העיקרון של יישום הונח במקור המילה . ועיקרון זה לא עולה בקנה אחד עם התפשטותם של מגמות עכשוויות השמות בבסיסם צורתם של האסאנות אבל מכוונות רק על המאפיינים «הספורטיביים » שלהם. הגישה הזאת יוצרת מתח בגוף ועם הזמן גורמת לבלאי. אבל הבעיה העיקרית היא בהחלפת המטרות וחטאה-יוגה לא מהווה יותר גישה רוחנית והוליסטית של התפתחות האדם – אלה הופחת לסוג של שיטה ספורטיבית עם נטייה פסיכדלית כלשהי . אי- אפשר שלא לדבר על זה ,כיוון שהים רוב האנשים רואים  ביוגה  פעילות גופנית גרידא עם אפקט טיפולי ומרגיע ולמונח אסאנה רכש משמעות שימושית . הגישה הזאת יכולה להיות «מבוא» של היוגה, אך חשוב להבין שהיא מוגבלת ולא אמינה. האטה-יוגה, בראש ובראשונה  מיועדת  לפיתוח התודעה האנושית, ולא עבור הישגים ספורטיביים. על- פי יוגה אסאנות נועדות  לאיזון ומילוי של אנרגיית החיות ומהוות אמצעי לאיזון התודעה . קצב רך ואיטי של ביצוע התנוחות מבטל בהדרגה את הפעילות יתר בגוף, ולכן — וגם את בתודעה .במובן הרחב , אסאנה היא צורה שמיישמת בתוכה מצבים טרנסצנדנטיים  .כאשר גוף משוחרר האנרגיה יכולה לנוע ללא הפרעה ובאופן טבעי נוצר המעבר מאסאנה לפרנאיימה . למעשה, המעבר הזה הוא רציף. כאשר אסאנה מתבצעת כצורה האנרגטית משתנה רק הדגש  של התרגול . תוך שמירה על תנוחת ישיבה יציבה תלמיד מווסת תהליכי נשימה ומעמיק מודעות למבנים ה»עדינים» בגופו. שאיפות ונשיפות עם הפסקות משנים זרימות האנרגיה . וזה מתאפיין בתהליכים של צבירתה והפצתה של האנרגיה בכל  הגוף. החזקת נשימה זוכה לתשומת לב ניכרת בזמן תרגול הפרנאיימה , כיוון שבזמן השהיית הנשימה מתרחשת הטמעה של האנרגיה והפסקה שנוצרת מובילה לעצירה בפעילות התודעה והסחה טוטלית של אנרגית התודעה מאובייקטים חיצוניים. כך נוצר האיזון הנדרש של סוגים השונים של האנרגיה המחולקים בגוף העדין והאחראים על פונקציות השונות של האורגניזם פסיכו-פיזי .  וכתוצאה מכך נוצרים  יציבות ומיקוד של התודעה . התודעה נעשת פתוחה ורגישה לתפיסת האובייקטים אשר מתגלים ע»י תנועת האנרגיה. מצב זה של התודעה הנקרא פראטייהרה ( pratyahara) . המאפיין של חלק תרגול זה הוא הקשב שמופנה כלפי פנים.

אם תהליך זה מתרחש באופן טבעי, התודעה חופשית מין היסוסים והפרעות

האנרגיה מופנית מן החושים התפיסתיים פנימה  ומתמקדת  באובייקט הנבחר. זה לא אומר שהתודעה מנוטרלת, להפך – התרגול הזה דורש אקטיביזצייה של התודעה, אבל המופנה לתהליכים פנימיים.  כמות האנרגיה שהייתה מבוזבזת על פעילויות חיצוניות ולא- מודעות בצורה של תגובות לאובייקטים הנתפסים, עכשיו במודע מופנה פנימה.

כל השיטות התאורות מאלה אינם מופרדים זו מזו. כל אחת משיטות אלה יכולות להיות קשורות לא רק בביצוע רציף, אלה נמצאות אחת בתוך השנייה ,נטמעות אחת בתוך השנייה ומשלימות אחת את השניה. אסאנה תוך בקרה על קצב הנשימה מכילה בתוכה פרנאיימה שמלווה בפראטייהרה .הגישה המשולבת של הטאה- יוגה מקדמת אינטגרציה של כל ההיבטים של הקיום האנושי בתוך המבנה גוף, נפש ותודעה. יש לקחת בחשבון גם  את העובדה שיישום של שיטות אלה צריך להתבסס על עקרונות  מוסריים ואתיים ועל תזונה נכונה, בגלל שהאטה-יוגה נותנת  כוחות העולים רחוק מעבר ליכולות של האדם הממוצע,  ללא הסתמכות על  העקרונות האלה הכישורים הנרכשים עלולים רק להזיק האדם לסביבתו . תמיד יש להסתמך על גורו שרואה ומבין את התלמיד וישמור עליו משגיאות וטעויות לאורך כל הדרך. רק הבנה כזאת תכין את התלמיד לצורות מורכבות יותר של היוגה ותקרב אותו  להגשמה עצמית. האטה יוגה אינה מוגבלת רק ביישום שיטות אלה. הרעיון שלה הוא אוניברסאלי מטבעו  ומקיף את כול ההיבטים של  הקיום , כיוון שעיקרון של אחדות והרמוניה של אנרגיה והתודעה מיושם בכול פעולה ופעולה של היוגי.

.

Translation on hebrew by Sonia Tzioni, Ella Spector and Yogavidyanath.